Saturday, September 25, 2010

Rugby finale weekend

Australiers zijn gek op rugby of 'footie' zoals ze het liever noemen. Rugby is hier niet gewoon rugby. Dat komt omdat er meerdere rugby competities zijn en je kunt geen fan zijn van allemaal. Ik snap er zelf weinig van. De grote overeenkomst tussen de competities is dat de mannen weinig subtiel met elkaar omgaan. Het is daardoor een spectaculaire kijksport met veel fysieke interactie tussen de spelers. Voetbal wordt hier door veel mensen te saai gevonden en ik begrijp waarom.

De competitie van de AFL (Australian Footbal League) is het meest populair en is typisch Australisch. De oorsprong van de AFL ligt in Melbourne. Er zijn 16 teams lid van de AFL die al sinds 1896 bestaat. Toen scheidden 8 teams zich af van de 'Victorian Football Association' om een eigen bond op te richten, de 'Victorian Football League'. Later werd de naam veranderd in AFL.

Sebastiaan moedigt 'zijn' AFL team aan, de Sydney Swans. 

Het AFL seizoen begin in maart en de laatste zaterdag van september, vandaag dus, is de grote finale ('the grand final'), het belangrijkste sportevenement van het jaar. Vanmiddag is in de finale gelijk gespeeld en daarom moeten de teams, Collingwood en St. Kilda, de wedstrijd volgende week opnieuw spelen. Dat is leuk voor de fans en voor de sponsors.

Naast de AFL bestaan de Australian Rugby Union (ARU) en de Australian Rugby League (ARL). En om het helemaal ingewikkeld te maken, is er ook nog de National Rugby League (NRL). Die laatste bestaat sinds 1998 en verzorgt de rugby competitie op nationaal niveau. De ARL organiseert de internationale wedstrijden voor de Kangaroos. De ARU verzorgt de wedstrijden voor de Qantas Wallabies die onder andere mee doen aan de Rugby World Cup. De ARU speelt een andere soort rugby dan de NRL en de ARL. Wat de verschillen precies zijn? Ik heb geen idee.

Ik denk dat alleen een echte Australische rugby fan uit kan leggen wat de precieze verschillen zijn. Het blijft een ingewikkeld verhaal. Ik begin het als niet-Australier wel steeds leuker te vinden om naar de wedstrijden te kijken. Wie weet ga ik het straks leuker vinden dan voetbal.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...