Sunday, September 26, 2010

Koersstijging Australische dollar

Een van de redenen waarom je op dit moment beter af bent in Australie (behalve het mooie weer dan) in plaats van in Europa is dat het hier economisch een stuk beter gaat.

De GFC (=de crisis) heeft in dit land veel minder huisgehouden dan in de rest van de ontwikkelde wereld. Dat komt onder meer door de mijnbouw. Dat het hier goed gaat, is ook aan de Australische dollar te merken. Die staat ongekend hoog.

Om een idee te geven van de koersstijging: op 1 januari 2009 was 1 Australische dollar 0,508 Euro waard. Je kreeg dus bijna 20 Australische dollar voor 10 Euro. Afgelopen vrijdag betaalde je voor 1 Australische dollar 0,72 Euro. Je 10 Euro is nu dus nog maar 14 Australische dollar waard, een verschil van bijna 40%.

Hetzelfde geldt voor de Amerikaanse dollar. Op 1 januari 2009, kreeg je 14 Australische dollar voor 10 Amerikaanse dollars. Nu staat de Amerikaanse dollar bijna gelijk aan de Australische dollar.



Een sterke Australische dollar is prettig als je je salaris krijgt uitbetaald in Australische dollars en je die in een ander land kan uitgeven. Vaker dan ooit boeken Australiers buitenlandse reizen.

Het is nu goedkoper om in Canada op wintersport te gaan dan in eigen land. Het aantal toeristen dat naar Australie komt is ongekend laag. Dit was vroeger altijd omgekeerd. Dat is ook de reden voor de Oprah Winfrey campagne. Die komt in december 'geheel onverwacht' met 300 fans naar Australie om vakantie te vieren en om alle Amerikanen te laten zien dat dit een super vakantieland is.

Door de sterke dollar is het online winkelen ook erg populair. Als je bijvoorbeeld in Amerika je i-phone koopt in plaats van hier, kan dat zomaar 400 dollar schelen. Ik heb ook al gehoord van mensen die in Europa een fiets online kopen en die dan hier naar toe laten verschepen. Misschien dat ik vanavond nog wat boeken bij Bol.nl ga bestellen.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...