Kinderpraat


Hier schrijf ik dingen op die ik S. en J. hoor zeggen en waar ik om moet lachen omdat het grappig is of ontroerend. Uiteraard komt ook de nodige Nederlands Engelse spraakverwarring aan bod.

Dinsdag?
Ik vraag aan S.: "het is dinsdag vandaag, heb je dan bibliotheek?". S.: "Dinsdag?, wat is dat in het Engels?

Kan niet slapen
S. komt de kamer in en zegt dat hij niet kan slapen. Ik vraag hem waarom niet. Hij antwoord: "mijn oogleden willen gewoon niet naar beneden".

Lady Madonna
Ik kijk met J. en S. naar het optreden van Madonna tijdens de Superbowl. Als S. Madonna ziet zegt hij: 'ik dacht dat 'Lady (?) Madonna' dik was met een hoedje op. Maar dat is toch echt niet zo!'

Vaseline A
J. vraagt: 'Mama, waarom is spinazie zo gezond? Wat zit erin? Vaseline A, vaseline B, vaseline C?

Moeilijke vragen (3): Het 'F...' woord
S. vraagt: 'Mama, ik hoorde dat er een 'F' woord is in Australie. Wat betekent het 'F' woord? 

Bilpijn
S. zegt: 'ik hou niet van zwaartekracht, daar krijg je bilpijn van'.

Gevuurt worden
We zitten tv te kijken en opeens heeft S. het over 'gevuurt worden'. Ik vraag hem wat hij daarmee bedoeld. Na enige verwarring blijkt dat hij het heeft over 'ontslagen worden', ofwel 'to be fired' in het Engels.

Winkelcentrum Paleis Soestdijk
Ik rij met S. en J. langs paleis Soestdijk. Ik vertel ze dat het leeg staat en dat ze nog niet weten wat er in het gebouw zal komen. S. weet het wel en roept blij: 'een winkelcentrum!"

klompen
S. ziet een oudere meneer op houten klompen lopen: "Kijk mama ouderwetse crocks!"

Slimme vragen
S.: "Mama, waarom ben je zo lang?"

Met de gitaar de stad in 
Samen met J. kijken we in de krant naar advertenties voor veel te dure huizen. Julia ziet een huis waar ze graag zou willen wonen. Als ik zeg dat we dat toch echt niet kunnen betalen, zegt ze "dan zetten we papa toch gewoon neer in de stad met zijn gitaar om geld op te halen".

De macht van Google
Als we in de auto zitten, zegt S. dat hij zijn toekomst wil Googlen. "Google weet toch alles. Dan type ik gewoon: 'S. H's future".

Mijn brain
We zijn bezig de kooi van Sebastiaan zijn hermietkrabben schoon te maken. Ik haal ergens een  schelp vandaan om als waterbakje dienst te doen.  Sebastiaan vindt dat een slim idee en hij verwoord dat als volgt: "jouw brain is totaal klaar om te busten".

God moet een gordel om
De godsdienstles maakt grote indruk op Julia. Volgens Julia is god overal. Sebastiaan en Julia komen tot de slotsom dat hij dan ook naast ze moet zitten in de auto. Sebastiaan merkt op: "Maar moet hij dan geen gordel om?"

Partijtje
J. heeft op zondagochtend om tien uur een partijtje van een meisje uit haar klas. We zijn druk met het maken van een mooie verjaardagskaart. Een half uur voor vertrek merkt ze nuchter op: "ik snap helemaal niet waarom ze mij heeft uitgenodigd. Ik speel helemaal nooit met haar".

'Reclame prayen'
S. en J. hebben het op de achterbank over Jezus en bidden. We vragen aan J. of ze weet wat bidden is. Dat weet ze eigelijk niet. S. weet het wel en legt Julia ook het verschil uit tussen gewoon 'prayen' (bidden) en het door hemzelf bedachte 'reclame prayen'. 'Reclame prayen', legt S. uit, is als je vraagt om bijvoorbeeld een nieuwe fiets.

Mijn regels
S. leert J. schaken: "vandaag spelen we schaak volgens mijn regels. Dat is makkelijker voor jou en -dit zegt hij met nadruk- voor mij".


Water geven
J.: "mama, je moet water doen op dode mensen. Misschien worden ze dan weer levend".

Mama, je bent de slimste
Soms zeggen de kinderen iets wat je echt nooit wilt vergeten. Dit zei J. laatst in de auto: "mama, jij bent de liefste. Mama, jij bent ook de slimste".

Oma
J. zegt bewonderend: "mama, jij komt bijna tot aan het plafond". Ze vervolgt: "Als je een beetje korter bent, dan ben je gewoon een oma".

Broken Hill
J. vraagt tijdens onze vakantie in de Outback: "Mama, is Broken Hill kapot?".

Ham
M. klaagt over de slechte kwaliteit van de ham die ik in de aanbieding had gekocht. S. zegt blij: "Misschien hebben ze het varken niet goed gewassen en zaten zijn haren er nog aan". M. at zijn boterham vervolgens lekker op.

Bijnamen
Gisteren vroeg ik aan de kinderen welke bijnamen ze willen hebben. J. zei meteen 'Belle'. S. geeft na even nadenken de voorkeur aan: 'encyclopedie'. De bijnamen zijn al in gebruik. Vanmiddag zei J.: 'Encyclopedie, ik hou van jou tot de maan en terug'. Juist ja.

Een nieuw been kopen
J. is gevallen op het schoolplein na ballet en nu is haar mailot kapot en zit er een gat in haar knie. 'Nu moeten we een nieuwe maillot kopen.. en een nieuw been'.

Met de auto
M. is voor zijn werk naar Brisbane en J. heeft hem aan de telefoon. 'Papa', vraagt ze 'waarom ga je telkens met het vliegtuig? Mama, kan je wegbrengen met de auto naar elk land waar je wil'.

God
J. op een onbewaakt ogenblik: 'mama, is God echt?'

Pink
"Julia, waar zit je pink?" Julia denkt na en kijkt naar buiten waar een grote pot met roze bloemen staat. "Daar, dat is pink", zegt ze dan blij.


Godsdienstles
Sebastiaan wil niet meer naar godsdienstles. Hier noemen ze dat 'scripture'. Hij leest liever een boekje in de klas. Julia zegt dan dat ze ook niet meer wil: "ik weet alles al over God"


Meisjes-vriendje
Julia roept blij dat ze afgelopen vakantie op de camping een 'meisjes-vriendje' had. Dit is een letterlijke vertaling van het Engelse woord 'girl friend'.

Ik vraag: "heet zo'n meisje niet een vriendinnetje?"

"Nee", antwoord Julia, "ze heette Sophie".


Baby's (2)
Het mysterie van het babies krijgen, blijft Sebastiaan bezig houden. Vandaag kwam uit het niets de vraag: "mama, hoe weet je lichaam dat je getrouwd bent?" Wordt vervolgd.


Snor
Sebastiaan: 'mama, ik zie haartjes boven je lip. Je hebt een snor. Ha, ha!'


Baby's (1)
Vanavond ging het gesprek aan tafel over het krijgen van baby's. Sebastiaan vraagt of ik oma wil worden. Ik zeg ja. Sebastiaan zegt dan blij dat hij een baby kan krijgen met vijfjarige Amelie en dat ik dan oma kan zijn.

Julia, zegt dat zij ook een baby met Amelie kan krijgen. Volgens Sebastiaan kan dat niet: "twee meisjes kunnen geen baby krijgen". Er is altijd een jongen voor nodig. Dus of twee meisjes en een jongen of twee jongens en een meisje".

Dan komt DE vraag: Mama, waarom moet er eigelijk een jongen bij zijn? Julia en Sebastiaan kijken mij allebei vol verwachting aan. Ik zoek naar een uitvlucht (Marcel was niet thuis). "Help, wat moet ik zeggen!!" Het wordt erger als Sebastiaan vraagt: "hoe weet je dat er een jongen bij is?"

Volgens mij is het te vroeg om het hele verhaal uit de doeken te doen. Gelukkig komt Sebastiaan zelf met het antwoord. "Je ziet het met je ogen en dan weten je hersenen het". Dan zegt je 'immune system ('afweersysteem'): make a baby!"

Juist, ja. Ik ging maar snel wat borden op het aanrecht zetten.


TomTom
Julia: 'papa waarom heb je de TomTom aan staan? Je bent hier toch al eens geweest?'


Mengelmoesje Nederlands - Engels
Julia: 'Papa, misschien liggen jouw handschoenen in hier?' (Engels: in here)

Sebastiaan: 'Is er nog een andere weg om dat te doen?' (Engels: is there another way)

Sebastiaan: 'Gaan we op de voet?' (Engels: to go on foot)


Voetbal kijken
Julia is na afloop van de finale Nederland tegen Spanje niet teleurgesteld, want zoals ze zelf zegt: "Sinterklaas heeft gewonnen!"

Als ik iets te hard sta te juichen, roept Julia: "Ze kunnen je toch niet horen, mama"

Sebastiaan vraagt zich na twee minuten kijken af: "waarom is er altijd een vlieg bij?"


Moeilijke vragen (2)
"Eten mensen in China levende vissen?"
"Mama, waarom is papa altijd zo bruin?"
"Waar gaan dingen heen die door een tornado worden opgezogen?"
"Hoe worden tunnels gemaakt?"
"Hoe ga je dood in een 'crash' (ongeluk)?"


Moeilijke vragen (1)
Sebastiaan: "Hoe worden koeien doodgemaakt in de fabriek?"
Ik: "Uhhhhhhh".


Mama worden
Julia: "Mama, waarom wilde jij niets worden als je groot bent?"
Ik: "Julia, wat bedoel je?"
Julia: "Mama, waarom wilde je een mama zijn?"


Rokers opgepast
Op school wordt veel gedaan aan voorlichting. Deze week ging het over roken. De anti-rook campagne maakt indruk op Sebastiaan. Vanavond vertelde hij aan tafel: "Als je rookt, dan kan de lucht niet meer uit je longen en dan ga je dood". En even later: "Laatst zag ik iemand vissen en die rookte. Ik liep naar hem toe en zei: stop met roken anders ga je dood"

Ik zoek iets
Julia: "Mama, ik zoek iets. Weet jij waar het is?"

Bijt mijn vinger
Sebastiaan heeft soms gekke trekjes en zegt: "bijt mijn vinger". Als verantwoorde ouders zijn wij geen voorstander van bijten en daarom zeggen we "Sebastiaan, dat is toch geen vraag".

Julia weet hoe het hoort en verbetert hem daarom als volgt: "Wil je alsjeblieft in mijn vinger bijten?"

Kaal
Sebastiaan vraagt of hij kaal wordt. Is opa kaal? Julia, zegt stellig: "Nee, die is niet kaal. Het is lente in Nederland."

Walletje
Julia beschrijft hoe ze van haar klas bij de toiletten komt als het regent: 'Dan ga ik langs Mrs. Carter's steps, en we gaan langs de veranda, dan gaan we naar de COLA, off the COLA steps en dan worden we niet zo nat'. Uhhhh. Sebastiaan voegt daaraan toe: 'ik spring over het walletje op de woodflackes'.

Stoere praat
Julia tegen Lieselot, onze au pair: 'mijn papa was vroeger een piraat'. Het was al heel lang geleden dat papa piraat was. Ik heb zijn zwaard gezien'. 'Nee!' zegt Sebastiaan heel stellig, 'dat was de opa, van opa, van opa, van opa van opa van der Lingen'.

Naar de tandarts
Sebastiaan gaat voor het eerst naar de tandarts in Australie en wordt meteen goed onder handen genomen. De tandarts trekt twee voortanden en moet boren om een groot gat te vullen in een van zijn kiezen. Na afloop vraag ik hoe hij het vond. Zijn antwoord: "best wel leuk". Kijk, dat horen we graag.

Broer-zuster liefde
Sebastiaan gaat voor het eerst naar de padvinderij en Julia blijft tegen haar zin alleen thuis. Na vijf minuten hard huilen, roept ze wanhopig en met veel gevoel voor drama uit: 'ik mis Sebastiaan, ik weet niet meer hoe hij er uit ziet!!!!' Misschien dat een foto helpt...

Pyama voor mevrouw met Boerka
De kinderen zien op de toiletten bij de Eastern Parade (een festival met Pasen) een vrouw in boerka binnenkomen met haar drie zoontjes. Ze zien alleen haar ogen en vinden dat maar raar. Julia vraagt of de mevrouw nog wel adem kan halen. Sebastiaan vind het maar niets en vraagt waarom ze zo'n jurk draagt en waarom we haar gezicht niet kunnen zien. Uhhhhh. Wat moet je daar nu weer op antwoorden? Ik roep snel dat het iets met het geloof te maken heeft. Ik weet dat de kinderen niet veel snappen van zo'n antwoord maar wat moet je dan zeggen? Ik weet wel een paar dingen maar ik denk dat een vierjarige en zesjarige voor die uitleg nog iets te jong voor zijn. Als we klaar zijn bij de toiletten zegt Sebastiaan dat hij hoopt dat de mevrouw in bed wel een gewone pyjama aanheeft. 'Vast wel', zeg ik.

Hoezo verwend..
Eerste dag van de paasvakantie na 10 dagen weggeweest te zijn:
Ik: 'kom jongens we gaan naar het park om te spelen'.
Sebastiaan: 'Nee, niet weer! Ik wil niet. Ik ben vanochtend al naar het park geweest. Het is veel te druk. Ik wil niet twee keer naar het park! De vakantie is om uit te rusten'.

Wisselen
Sebastiaan zijn voortand staat een beetje scheef en hij maakt zich daar een beetje zorgen over. Ik leg hem uit dat dat niet zo erg is omdat hij toch nog moet wisselen.

Julia staat er bij en heeft er duidelijk niet veel van begrepen. Het Nederlandse woord 'wisselen' zegt haar niet zo veel. Blij roept zij daarom uit: "ik kan ook wisselen!" en ze begint vrolijk te fluiten.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...