Tuesday, July 13, 2010

Winter in Sydney

Winter in Sydney is ingewikkeld. In Nederland is het gewoon koud, een paar maanden lang. Hier is het ook koud, maar niet de hele tijd. De ene dag is het lekker warm en kun je op het terras zitten in een t-shirt en de volgende dag moeten de truien weer aan.

Het weer is een favoriet gespreksonderwerp. Je denkt dat Nederlanders veel over het weer klagen. Nou, hier kunnen ze er ook wat van. Klagen doen mensen hier al bij 15 graden in hartje winter. Deze winter is het kouder dan normaal en dat weet iedereen je dan ook te vertellen.

De Australische winter duurt van 1 juni tot 31 augustus. We zitten op de helft en nog even en dan hebben we de koudste periode achter de rug. In augustus is de gemiddelde temperatuur 17,7 graden vergeleken met 16,2 in juli. ‘s Nachts daalt het kwik tot 8 graden. De afgelopen weken lag de temperatuur iets onder het gemiddelde en een nacht heeft het zelfs bijna gevroren.

Het gevoel van winter is sterk aanwezig. Sydney heeft sinds kort het fenomeen schaatsbaan ontdekt. Op meerdere plekken in de stad kun je schaatsen onderbinden en een paar baantjes over het ijs zwieren. Het ziet er inderdaad winters uit. In de Blue Mountains organiseren ze ‘Christmas in July’ (Julyfest) compleet met sneeuwmannen en kerstliedjes.

Ons huis heeft een kleine gaskachel en die staat beneden in de keuken. De rest van het huis is niet verwarmd. Er is nog een andere gasaansluiting maar daar hebben we weinig aan omdat de huurbaas maar een gaskachel in het huis heeft gezet. Hij vindt dat blijkbaar wel voldoende. Nou, wij niet.

Het voordeel van in de kou zitten, is dat we straks een lage energierekening hebben. Daar krijg je toch weer een warm gevoel van. Tot nu toe hebben we de kachel nooit de hele dag aan gehad. Een paar uur ’s ochtends en een paar uur ’s avonds. Dat is alles.

Wij zijn niet de enigen met een slecht verwarmd huis. Iedereen klaagt erover. ‘Sydneysiders’ (dat zijn mensen die in Sydney wonen) willen graag geloven dat ze in een warm land wonen met alleen maar mooi weer. En voor het gemak vergeten ze bij het bouwen van een huis het onderwerp ‘verwarming’. ‘Uhhhh, waarom hebben we dat nodig?’

In de stad zie je een grote variĆ«teit aan winterkleding. Sommige mensen overdrijven en lopen rond als of ze op de Noordpool wonen compleet met handschoenen en mutsen. Andere mensen dragen een korte broek met slippers alsof het hoog zomer is. Het is ook niet gemakkelijk om ’s ochtends de juiste kleren aan te trekken. Je maakt snel een vergissing. Of je loopt met een dikke jas aan en drie lagen truien langs het strand terwijl mensen in badkleding liggen te zonnen. Of je bent de hele dag aan het bibberen omdat je in de ochtend denkt dat de zon de hele dag blijft schijnen. Brrrrr.

1 comment:

  1. heel grappig, een zoon van een vriendin van ons zou iemand gaan coachen in Australie. Hij dacht slim te zijn en is eerst naar Thailand geweest om te acclimatiseren: Australie, warm, hitte. Dat viel hem dus vies tegen toen hij in Sydney aankwam ha ha, en hij heeft alleen maar korte broeken bij zich. Dus San, dat was waarschijnlijk die vent in die korte broek die jij gezien hebt. lfs. Marlies

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...