Tuesday, July 20, 2010

Australie in de ban van het koken

Iedere avond om half acht zit heel Australie voor de buis gekluisterd voor Masterchef Australia, een super populair programma over een doodgewoon onderwerp: koken. Iedereen praat erover en de kranten staan er bol van.



Vorige week moest de populairste kandidaat Marion het programma verlaten omdat haar satesaus niet goed genoeg was. Haar uitschakeling kwam zelfs op het Australische journaal.










The 27-year-old South Australian Masters of Gastronomy student failed to win over the judges during a tense satay sauce cook-off that aired on Thursday night.
"The show's not just a show, it's an actual competition," Grasby told AAP on Friday
"It's really a combination of cooking skills and good luck. No-one is perfect, including me - you're always going to have a bad day at some point.

"People might think that's unfair, but in actual fact it is what it is: a competition.

"I feel it was a fair decision."

Van de 24 kandidaten die gekozen zijn uit een grote groep zijn er nog maar vier over. Deze week is het spannend want iedere avond moet er een kandidaat weg. Zondag 25 juli is de grote finale. Dan zal het stil zijn in de stad.

De gerechten die de kandidaten koken zijn echte "chef" gerechten en niet de "huis-tuin-en-keuken" gerechten die je op een doordeweekse avond op tafel zet. 

Op hetzelfde tijdstip als de finale zou een belangrijk verkiezingsdebat uitgezonden worden. Gisteren is besloten om het debat op een ander tijdstip te houden vanwege de Masterchef finale. Zie hier het nieuws hierover.

Als ze het tegelijkertijd zouden uitzenden, kijkt niemand. Dat zegt wel wat over de populariteit van het programma en de voorkeuren van Australiers. Koken en lekker eten zijn belangrijker dan de politiek en de economie.

Het kookprogramma houdt jong en oud bezig. De afgelopen vakantie waren Masterchef kookcursussen voor kinderen heel populair. Het taalgebruik van kinderen veranderd ook. Opeens zeggen ze als iets lekker is "what a beautiful dish!" (wat een mooi gerecht) en als het eten er mooi uitziet, hoor je: "great texture!". Wie weet dat door het programma jongeren gezonder gaan eten. Dat zou mooi zijn.

Sebastiaan zijn "Masterchef avond" is vrijdag. Dan mag hij later opblijven en samen met ons naar het programma kijken.

Masterchef wordt iedere avond uitgezonden behalve op zaterdag. Dat betekent meer dan 10 uur per week Masterchef kijken. Ik weet volgende week niet meer wat ik met mijn tijd moet doen. Ik zal echt af moeten kicken na zoveel weken.

Mijn manier van koken is door het programma veranderd. In plaats van diepvriespizza's maak ik nu pizza's met eigen gemaakt deeg en ik heb de pastamachine ook weer tevoorschijn gehaald. Als je de pizza ook wil maken, kun je hier in het filmpje vinden.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...